Az SD története

2010-ben a Kárpátaljai Magyar Diákok és Fiatal Kutatók Szövetségének akkori elnöksége úgy vélte, hogy szükség van egy platformra, ahol a megye magyar ajkú diákjai szárnypróbálgatás gyanánt anyanyelvükön is publikálhatják tudományos törekvéseik eredményeit. Fontos volt már akkor is, hogy ne csupán egy-két tudományterületre korlátozódjon a kötet, hanem minden publikálni vágyó fiatal számára megjelenési lehetőséget biztosítsunk.

Az elhatározás és az alapkoncepció kidolgozása után következő lépésként a névválasztás kihívásaival néztünk szembe. Seremet Sándor, a KMDFKSZ akkor elnökének ötlete volt, hogy latin elnevezése legyen a kötetnek, és kézenfekvőnek tűnt, hogy a „Scientia” szó mindenképp szerepeljen benne. Turányi Tatjána, a szervezet akkori alelnöke kapta a feladatot, hogy „keresztnevet” válasszon hozzá. A módszerért nem ment messzire, Tzarát követve, találomra felütött egy latin szótárt, és ő is a D-betűnél kötött ki, és így talált rá a „Denique”-re. Nemcsak a hangzása, de a jelentése is meggyőző volt: dióhéjban. Tudomány dióhéjban — ez a szerkezet hűen tükrözi a kötet szellemiségét.

Az előkészületek után meg is hirdettük az első kötet előkészítését. Végül 2011 végén 22 cikkel jelent meg a Scientia Denique első száma. Azonnal egyértelmű volt, hogy van igény a „projekt” folytatására, és úgy tűnik, ez mind máig nem változott, hiszen évről évre nagy érdeklődés övezi az SD-t. A cikkek túlnyomó többsége a társadalom- és bölcsésztudományok területéről érkezik, de megelégedéssel tapasztaljuk, hogy az alkalmazott, a természet-, és az absztrakt-tudományok berkeiből is egyre több tanulmányt kapunk.

Az első kötet kiadása óta több változáson esett át a szerkesztés folyamata, külalak tekintetében is folytonos alakulásban van még a kiadvány, de az alapkoncepció továbbra is megmaradt — elsősorban kárpátaljai magyar ajkú hallgatók, fiatal kutatók számára biztosítunk lehetőséget hazai anyanyelvű publikálásra. Természetesen a nem kárpátaljai magyarok írását is szívesen látjuk! Örömmel vesszük, hogy egyre több szerző tiszteli meg az SD-t más régiókból is.

A Scientia Denique első megjelenésétől kezdve arra törekedünk, hogy az ne „csupán” publikációs felületként szolgáljon a fiatal kutatók számára. Minden számnál a beküldött írásokat egy, az adott tudományterületen tevékenykedő kutató vagy doktorandusz gondoskodására bízzuk. Így egy 2-3 hónapos közös munka veszi kezdetét, amely során a szerző és a lektor együtt tökéletesítik a megjelenésre szánt írást. Azt tapasztaljuk, hogy ez a fajta munkafolyamat igen gyümölcsöző és célravezető. Ebben a szellemben szeretnénk továbbra is folytatni az SD kiadását. Reméljük, egyre több publikálni vágyó és lektor csatlakozik majd a jövőben hozzánk!

Tisztelettel:
a Scientia Denique
Szerkesztősége